BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Ahad, 25 April 2010

Chiffon Coklat







Bahan-Bahan:


100 g gula halus

47 ml minyak zaitun

20 g serbuk koko ] dibancuh35 ml air panas ]

4 biji putih telur

3 biji kuning telur

25 g gula pasir

Sedikit krim tartar, serbuk penaik dan garam


Bahan krim:210 ml susu manis

100 ml air suam

100 g gula halus

36 g serbuk koko

36 g tepung jagung

Sedikit esen vanila


Cara:


Satukan kuning telur, bancuhan serbuk koko, gula pasir, tepung, serbuk penaik, garam dan minyak zaitun.

Masukkan adunan putih telur dan gaulkan.

Tuangkan adunan ke dalam acuan.

Bakar dengan suhu 180C selama 40 minit.

Setelah masak, angkat dan sejukkan. Sapukan krim.

Cara membuat krim:Satukan semua bahan dan masak secara double boiler.

0 ulasan: