BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sabtu, 24 April 2010

kek gulung




Bahan-bahan


6 biji telur gred A @ B
4oz(100gm) gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
1 sudu besar susu tepung
3oz(75gm) tepung gandum
4oz(100gm) mentega
sedikit coklat emulco
jem@kaya@cream secukupnya

Cara-cara


- Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu&pekat
- Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.
- Asingkan sebahagian drpd adunan tadi ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah. - Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius.
- Apabila kek telah masak tunggu sehingga 5minit sebelum terbalikkan kek (utk elak kulit kek tertanggal). Terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
- Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas. Siap

0 ulasan: