bahan-bahan
4 biji telur (dibiarkan pada suhu bilik dan diasingkan putih dan kuning)
1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil (kalau tiada minyak masak pun boleh)
120g gula castor
100g brown sugar
1 1/2 cawan carrot (diparut)
bahan diayak: 250g tepung gandum, 1 sudu teh serbuk cinnamon, 1 1/2 sudu teh baking soda
100g walnut (dicincang sedikit)
1 sudu teh garam
utk topping(penyedap kek): 120g butter, 250g creamcheese,120g icing sugar
Cara-cara
Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua- dua jenis) dan carrot.
Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua- dua jenis) dan carrot.
kacau sebati, masukkan walnut
masukkan bahan yang diayak.
masukkan bahan yang diayak.
Kacau perlahan guna senduk kayu. Masukkan garam..
dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang(soft peak form)step ni penting! dan masukkan dlm adunan kek tadi
bakar pada suhu 170C selama 50 min
dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang(soft peak form)step ni penting! dan masukkan dlm adunan kek tadi
bakar pada suhu 170C selama 50 min
tips: bila dah masak, cucuk dgn lidi. Kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak lagi means belum masak betul.Kurangkan suhu ke 150C~160C dan bakar lagi selama beberapa minit sehingga kek benar2 masak
utk topping, pukul semua bahan2 hingga sebati & ringan.
utk topping, pukul semua bahan2 hingga sebati & ringan.
Hias atas kek yg telah disejukkn pd suhu bilik kemudian tabur dgn hirisan almond atau kelapa kering yg digoreng tanpa minyak sekejap terlebih dahulu
0 ulasan:
Catat Ulasan